K

KH44 'gekroond' tot Krabbenkoning

Tijdens de Visserijdagen georganiseerd door de Visserijvereniging Workum heeft de ansjovisjol KH44 uit Kolhorn de prijs ‘Krabbenkoning’ ontvangen. Gedurende de vijf dagen dat op de voormalige Zuiderzee, nu IJsselmeer, mag worden gevist met twee staande netten van elk 100 meter lang heeft de bemanning van de jol maar liefst 9 pond wolhandkrab uit de netten moeten halen. Ter informatie: de krabben worden levend geëxporteerd naar China, waar ze als delicatesse uit automaten kunnen worden getrokken.

Schipper Frans Schepers gaf tijdens de prijsuitreiking aan dat hij wel vereerd is met de prijs, maar dat hij hem liever niet zou ontvangen. Krabben vragen namelijk erg veel van de bemanning. Dit zowel tijdens het uit het net peuteren van de krabben als tijdens het repareren van de netten in de winterperiode, want de krabben maken flink schade. Overigens zijn er op de jol drie krabbenhaakjes aanwezig, vervaardigd door – toen nog – Smederij Visser. Deze haakjes vereenvoudigen het ‘uitpeuteren’ aanzienlijk.

De ansjovisjol KH44 werd van de 16 schepen als achtste geklasseerd. Omdat er naast jollen ook Wieringer- en Lemsteraken, botters, zeeschouwen en een schokker meedoen is de concurrentie voor de kleine jollen groot. Binnen de jollengroep bestaande uit vijf schepen eindigde de KH44 ruim bovenaan.

De bemanning bestond dit jaar, naast de reeds genoemde Frans Schepers, uit Jan Stam, Rob Leeflang (alle drie uit Kolhorn) , Arie Boontjes uit Schagerbrug en Dirk Beekvelt uit Alkmaar. De bemanning werd op enkele dagen uitgebreid met Jonge Vissers uit de omgeving van Workum.