K

KH44 gaat haar titel verdedigen in Workum

De ansjovisjol KH44 neemt weer deel aan de Visserijdagen tijdens de Strontweek in Workum. De bemanning bestaat uit Hans Evenhuis, Rob Leeflang en Frans Schepers. Ook Jan Stam en Nicobert Keesman gaan mee, maar zij wisselen elkaar af en zijn dus elk een halve week aan boord. De jol gaat haar prijs van vorig jaar, de originaliteitsprijs voor het meest authentieke schip, verdedigen.

Op zaterdag 20 oktober steekt de jol, afhankelijk van de wind vanuit Den Oever of Medemblik, het IJsselmeer over richting Workum. Zondag 21 oktober wordt er samen met de andere vissende vaartuigen, de schepen van de beurtvaart en de schepen van de strontrace gepronkt in de haven van Workum. Door een markt op de haven en het Lierelied is het een gezellige boel. Met name de maximaal 29 jollen, aken, botters en schouwen die deelnemen aan de visserij doen dit zoveel als mogelijk in de authentieke stijl van de jaren dertig.

Na de start op maandag 22 oktober 12 uur wordt er gevist op het IJsselmeer. (Deze week ook vaak Zuiderzee genoemd.) Er wordt duurzaam gevist. De motor mag niet worden gebruikt, alles gaat onder zeil. Verder mag gebruik worden gemaakt van de vaarboom, jaaglijn en roeiriemen.
Op woensdag 24 oktober 13 uur wordt de gevangen vis verkocht op de markt (Merk) van Workum. Zaterdag 27 oktober zijn de visserijdagen weer ten einde. De vis wordt om 11 uur bij afslag verkocht op de haven van Workum. Na de uitslag van de visserijweek vertrekt de jol weer naar Kolhorn.

Omdat deze zomer ons eigen grootzeil is gescheurd, zeilt de KH44 dit jaar met een geleend grootzeil. Op de foto is te zien dat het visserijnummer op het zeil is aangepast. Het zeil komt uit Friesland en is beschikbaar gesteld door Stichting De Staverse Jol, eigenaar van de jollen ST48 en HL90.