O

Originaliteitsprijs voor de KH44

28 oktober 2017

De ansjovisjol KH44 heeft vorige week deelgenomen aan de visserijdagen tijdens de Strontweek. Tijdens deze week wordt er vanuit Workum door 29 voormalige visserijschepen gevist op het IJsselmeer zoals dit ging rond 1930, dus ten tijde van de afsluiting van de Zuiderzee. Dit wordt ook wel vissen onder zeil genoemd: je mag zeilen, jagen, bomen of roeien. Het gebruik van de motor levert strafpunten op.
De beste visser wint de zogenaamde brijlepel. Dit jaar was het schipper Jan de Vries uit Workum met de zeeschouw HL53 die deze prijs in de wacht sleepte.

De ansjovisjol KH44 uit Kolhorn ontving de Originaliteitsprijs. De Commissie van Wijze Mannen oordeelde dat de jol er het meest authentiek uitzag. Van onder meer de met de hand genaaide vlasdoek zeilen was de Commissie bijzonder gecharmeerd. Behalve naar het schip werd er dit jaar ook gekeken naar de kundigheid van de bemanning. Een stukje netwerk moest al boetend worden gerepareerd. Totaal verdiende de jol het hoogste aantal van 184,5 punten.
De bemanning van de KH44, dit jaar bestaande uit René Douma, Siem Klay, Tines Kleine en Frans Schepers, is bijzonder vereerd met deze prachtige prijs.

De prijs zelf is een vaarboom naar keuze. Voor de jol volstaat een vaarboom met een lengte van 5 meter en een dikte van 4 cm.

De originaliteitsprijs is een initiatief van de Visserijvereniging Workum.