K

KH44 naar Strontweek

Het varende monumentâ„¢ ansjovisjol KH44 uit Kolhorn doet van 17 tot en met 23 oktober weer mee aan de visserijdagen tijdens de Strontweek 2019 in Workum. Volgens het programma wordt op zondag de jol in de haven van Workum onderworpen aan diverse keuringen. Daarna wordt er van maandag tot en met zaterdag gevist met staande netten. Het vereist goed zeemanschap en zeilbehendigheid om de netten van elk 100 meter lengte uit te zetten en later weer in te halen.

Gedurende de week wordt er met 28 andere zeilende vissersvaartuigen gestreden om de zilveren brijlepel. De zilveren brijlepel wordt gewonnen door het schip met de hoogste besomming – na aftrek van eventuele strafpunten. Er zijn ook nog andere prijzen: zo won de jol in 2018 de Kanjerprijs voor de grootste gevangen vis en het jaar daarvoor (2017) de Originaliteitsprijs voor het best uitziende schip. Mogelijk zal de jol hier, met haar nieuwe met de hand genaaide en recent getaande vlasdoekzeilen, weer hoge ogen gooien.

De vers gevangen vis wordt via een visafslag publiekelijk verkocht. Op woensdag 23 oktober om 13 uur op de Merk van Workum en op zaterdag 25 oktober aan de haven van Workum.

Zaterdag 16 oktober maakt de KH44 de oversteek naar Friesland. De bemanning bestaat dit jaar uit de Kolhorners Ruud Beers, Rob Leeflang, Frans Schepers en Jan Stam.