K

KH44 naar Strontweek

Het varende monument™ ansjovisjol KH44 uit Kolhorn doet van 20 tot en met 26 oktober weer mee aan de visserijdagen tijdens de Strontweek 2019 in Workum. Volgens het programma wordt op zondag de jol in de haven van Workum onderworpen aan diverse keuringen. Daarna wordt er van maandag tot en met zaterdag gevist met staande netten. Het vereist goed zeemanschap en zeilbehendigheid om de netten van elk 100 meter lengte uit te zetten en weer in te halen.

Gedurende de week wordt er met 28 andere zeilende vissersvaartuigen gestreden om de zilveren brijlepel. De zilveren brijlepel wordt gewonnen door het schip met de hoogste besomming – na aftrek van eventuele strafpunten. Er zijn ook nog andere prijzen: zo won de jol vorig jaar won de Kanjerprijs voor de grootste gevangen vis en het jaar daarvoor (2017) de Originaliteitsprijs voor het best uitziende schip. Mogelijk zal de jol hier, met haar nieuwe handgenaaaide vlasdoekzeilen, weer hoge ogen gooien.

De vers gevangen vis wordt via een visafslag publiekelijk verkocht. Op woensdag 23 oktober om 13 uur op de Merk van Workum en op zaterdag 25 oktober aan de haven van Workum. Nieuw dit jaar is dat Restaurant ‘T Anker uit Kolhorn de door de Kolhorner jol duurzaam gevangen vis op de kaart gaat zetten.

Zaterdag 19 oktober maakt de KH44 de oversteek naar Friesland. De bemanning bestaat dit jaar uit de Kolhorners Rob Leeflang, Frans Schepers en Jan Stam. Ook Arie Boontjes uit Schagerbrug behoort tot de bemanning. Hij wordt op donderdag afgelost door Jos Duijves uit Opmeer.

====

Er werd gedurende de week veel vis gevangen. Ook de KH44 had een record besomming van de 19 keer dat ze meedeed aan deze Strontweek. Uiteindelijk werd de jol achtste, een plaats die iets teleurstellend was, maar wel weer de hoogste stand ‘ooit’.
Omdat het zaterdags te slecht weer was is de jol op maandag 28 oktober onder bijna ideale omstandigheden teruggevaren vanuit Workum naar Kolhorn.