Z

Zeilwedstrijd 600 jaar Kolhorn

600 jaar Kolhorn: zeilwedstrijden op het Kolhornerdiep!
In de kerkklok van Kolhorn staat het jaartal 1418 gegraveerd. Voor ons Kolhorners het teken om dit jaar te vieren dat Kolhorn 600 jaar bestaat. Kolhorn een dorp ooit gelegen aan de Waddenzee, ooit gelegen aan de Zuiderzee, maar nu een dorp centraal gelegen in de Kop van Noord-Holland. Een dorp met een haven, een dorp met een rijke scheepvaart en visserij geschiedenis.
De ansjovisjol KH44 is een van de laatste, zo niet de laatste, vaartuigen uit deze geschiedenis. De jol, gebouwd in 1899/1900 in opdracht van Kolhorner Cornelis Bood, vaart nog steeds vanuit deze haven. In 1900 voor de ansjovis en zuiderzeeharing, nu voor toeristen door rondvaarten te maken op het Kolhornerdiep.
Ter ere van 600 jaar Kolhorn is een koepelorganisatie in het leven geroepen, waarin de Stichting Varend Erfgoed Kolhorn, eigenaar van de KH44, zitting heeft. Vanuit dit koepel organiseert de Stichting Varend Erfgoed Kolhorn dit jaar van 29 juni tot en met 1 juli zeilwedstrijden voor varend erfgoed op het Kolhornerdiep. Met name de schepen van de zeilende visserij worden uitgenodigd.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Vrijdag 29 juni in de loop van de dag aankomst in Kolhorn.
  • Vrijdagavond pavoiseren tijdens de Nachtmarkt van Kolhorn (250 marktkramen langs de haven en door het dorp, duizenden bezoekers.)
  • Zaterdag 30 juni zeilwedstrijden op het Kolhornerdiep. Afhankelijk van de wind wordt een baan uitgezet. Het gebruik van de kenterschoot zal worden bevorderd.
  • Zaterdagavond wordt voor de bemanning van de deelnemende schepen een gezamenlijke maaltijd aangeboden rond de kerk.
  • Zondag 1 juli vertrek.

Bemanningsleden zonder slaapplek kunnen overnachten in of nabij de kerk: op de lange laag. Geen liggeld verschuldigd gedurende het evenement. Voor de gezamenlijke maaltijd zijn wij op zoek naar sponsoren.
Kolhorn is vanaf het IJsselmeer bereikbaar via Den Oever (met een prachtige stuk door het Robbenoordbos) of via Medemblik. In beide gevallen worden drie sluizen gepasseerd en zak je ruim 5 meter de Wieringermeer in. Deze routes vereisen wel een gestreken mast. Via Den Helder is Kolhorn met een staande mast te bereiken.

Opgeven voor 1 juni 2018 bij Hans Evenhuis of Frans Schepers via e-mailadres contact@kh44.nl of bellen naar 06 51 53 52 73.